Acasă » Stiri » Buget, investiții și proiecte pe viitor. „Avem condiții în comuna Moțca cu care nu se pot lăuda anumite orașe”

Buget, investiții și proiecte pe viitor. „Avem condiții în comuna Moțca cu care nu se pot lăuda anumite orașe”

Constantin Serioja Hobincă – primarul comunei Moțca

Noul buget al comunei Moțca pe anul în curs prevede acoperirea cheltuielilor pe partea de funcționare și pe proiectele aflate în curs de derulare. Se continuă proiectele de dimensiuni mici cu finanțare de la bugetul local. Dat fiind faptul că veniturile primăriei nu acoperă necesitățile comunei, prioritate sunt proiectele cu fonduri guvernamentale sau europene.

Bugetul de venituri și cheltuieli al comunei Moțca a trecut de votul aleșilor locali. Primarul Constantin Serioja Hobincă a gândit proiecția bugetară pe anul în curs în așa fel încât să acopere partea de funcționare, să prindă bani pentru proiectele aflate în derulare cât și pentru mici proiecte pe raza comunei. Edilul șef a explicat pentru Jurnalul Regional că speranțele se îndreaptă către proiectele cu finanțare europeană, mult așteptatul PNRR. „Ca și investiții din Bugetul local vom extinde parcarea din fața Școlii Generale din Moțca și vom interveni în alte zone unde este necesar. Însă speranțele noastre se îndreaptă spre proiectele finanțate din fonduri europene, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR – n.r.), și deja am lucrat la documentații pentru accesarea lor”, a declarat primarul comunei Moțca.

 Constantin Serioja Hobincă are în vedere să obțină finanțare pentru o serie de obiective extrem de importante. Spre exemplu este vorba despre demolarea, reconstrucția și dotarea școlii vechi din Moțca (cea de lângă Muzeul Satului). Este necesară și anveloparea „noii” Școlii Generale din Moțca. Se dorește să se înființeze în localitate o stație de alimentare pentru autoturismele electrice, cinci la număr în cel puțin patru locații. Parc fotovoltaic pentru iluminatul public și a instituțiilor publice din comună este un alt proiect pentru care edilul șef a început demersurile pentru a accesa fonduri. „Dorim să realizăm prin PNRR piste de bicicliști în comună pe DN 28 A, pe ambele părți, și în completare pe proiectul Anghel Saligny avem depuse documentații pentru asfaltare și modernizare drum de interes local. Este vorba despre o lungime de 7617 m. Sperăm să prindem finanțare pe proiect.

Ne mai dorim să reușim cu lucrările de canalizare pe POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare – n.r.). De zece ani de zile așteptăm implementarea lui de către cei de la ARSACIS. Aici discutăm despre o lungime de 6.902 km canalizare și o sumă pe proiect de 1 000 000 euro. Ne dorim ca până la sfârșitul anului 2023 să fie terminate lucrările pentru ca mai apoi să venim cu asfaltul din proiectul guvernamental”, a mai declarat primarul comunei Moțca.

Sală de sport nouă și sute de lămpi moderne

Comuna Moțca va avea în curând o nouă sală de sport. Investiția se derulează prin Compania Națională de Investiții (CNI) și se află deja în licitație fiind făcută și predarea amplasamentului. De asemenea, spune primarul Hobincă, vor fi instalate 650 de lămpi pe LED și urmează a mai fi achiziția de alte aparate de iluminat până la 837 corpuri necesare pe întreaga comună.

Moțca, comuna cu toate utilitățile necesare unui trai decent

Primarul comunei Moțca a vorbit reporterilor noștri despre punctele tari pe care localitatea le deține la ora actuală pentru un trai decent. Edilul șef spune că sunt condiții în comună cum alte orașe chiar din țară nu le au. „Avem rețea de apă și canalizare cât și stație de epurare, avem rețea de gaz în comună, avem modernizat iluminatul public și urmează ca în curând să închidem toată comuna cu asfaltarea drumurilor sătești. Pot spune că avem condiții în comuna Moțca cu care nu se pot lăuda anumite orașe din țară”, este de părere primarul.

Edilul șef PSD speră să se termine cu pandemia pentru ca lucrurile să revină la normal iar activitățile administrative să poată fi reluate fără a se impune alte piedici prin diferite măsuri. „Avem multe de făcut dar cel mai important este să fim cu toții sănătoși, să terminăm cu acest virus iar activitățile noastre administrative să revină la normal. Suntem optimiști și avem speranța că va fi mai bine. Cu ajutorul lui Dumnezeu vom trece peste toate aceste greutăți și vom duce la îndeplinire ceea ce ne-am propus”, a conchis primarul comunei Moțca, Constantin Serioja Hobincă.

sursa: https://jurnalulregional.ro/motca-buget-investitii-si-proiecte-pe-viitor-avem-conditii-in-comuna-motca-cu-care-nu-se-pot-lauda-anumite-orase/


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Modificare Dimensiune Font
Contrast Mare